Rust rond kroning inzet demonstraties Thailand

Vorsten

2019-01-19 14:11:00

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn zaterdag op kleine schaal betogingen gehouden voor- en tegen het snel houden van parlementsverkiezingen. De tegenstanders willen niet dat een stembusgang de serene sfeer van rust en eenheid verstoort die volgens hen in Thailand moet heersen voor de aanstaande kroning van koning Vajiralongkorn.

,,We kunnen wachten op verkiezingen,” vertelde de leider van de groep, Jathurun Bunbenjara, aan verslaggevers. ,,We zijn het niet eens met protesten die chaos creëren … We willen Thai samen zien komen en een serene en grote kroning houden.”

Vlak voor de jaarwisseling wees alles erop dat op 24 februari voor het eerst sinds 2014 weer verkiezingen zouden worden gehouden voor het parlement. Het enige wat nog ontbrak was een koninklijk besluit waarin de verkiezingen werden aangekondigd. In plaats daarvan echter kwam een mededeling van de koning dat hij zijn kroningsplechtigheid op 4 mei zou plaatsvinden.

Verkiezingen

Dat bracht het tijdschema in gevaar dat onder meer bepaalt hoeveel dagen na de verkiezingen zaken moeten zijn geregeld. Er zou overlapping komen met de kroning, waarvoor grofweg de hele periode tussen 15 april en 20 mei werd gereserveerd omdat er tal van ceremonieën moeten plaatsvinden.

De regering vroeg de Kiesraad om advies, waarbij uitstel naar bijvoorbeeld 10 of 24 maart als opties werden genoemd. Volgens de laatste berichten gaat het die kant op en komt komende week eindelijk het lang verwachte koninklijk besluit. Maar tegen het uitstel – de verkiezingen zijn eerder al beloofd in 2015, 2016, 2017 en 2018 – zijn ook demonstraties gehouden. Die lokten op hun beurt weer tegendemonstraties uit omdat er rond de kroning harmonie zou moeten heersen.


Meer Andere Huizen

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?