Saudische koning toch naar Witte Huis

Vorsten

27/08/2015 9:12 pm

WASHINGTON – De Amerikaanse president Barack Obama krijgt alsnog bezoek van de Saudische koning Salman. De leiders gaan op 4 september onder meer in gesprek over de strijd in Syrië en Jemen, waar Saudi-Arabië de Houthi-opstandelingen vanuit de lucht bestookt.

Het is de eerste keer sinds Salman de troon besteeg dat hij een bezoek brengt aan de Verenigde Staten. De Saudische leider zou in mei een van de belangrijkste gasten zijn op een top in het buitenverblijf van Obama, maar liet toen verschiet gaan.

De afwezigheid van Salman werd gezien als een signaal dat Riyad ontevreden was over de wijze waarop Obama Iran benaderde. Dat werd overigens door beide landen ontkend. Volgens de VS heeft de Saudische vorst later zijn steun voor het atoom-akkoord met Teheran uitgesproken.

Volgens het Witte Huis dient het komende staatsbezoek ook om de banden tussen de landen aan te halen. “Zijn komst onderstreept het belang van het strategische partnerschap tussen de VS en Saudi-Arabië”, zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen