Scherpe Amerikaanse kritiek op koning Mswati III

Vorsten

28/07/2020 10:54 am

Het wordt tijd dat koning Mswati III van eSwatini – het vroegere Swaziland – de tering naar de nering zet en zijn uitgaven aanpast aan het krappe budget van zijn land. Dat advies geeft de Amerikaanse ambassadeur Lisa Peterson, meldt de nieuwssite All Africa. Zij kan niet langer verantwoorden dat de Verenigde Staten de afgelopen vijftien jaar een half miljard dollar aan steun hebben gegeven, terwijl de koning miljoenen uitgeeft aan privévliegtuigen en een nieuw wagenpark.

“We zijn op het punt aangekomen dat je je afvraagt waarom ons belastinggeld hiernaartoe gaat. Waarom moet het belastinggeld van mijn kinderen worden besteed aan gezondheidszorg in dit land, terwijl het duidelijk is dat de koning geld te veel heeft en niet weet wat hij ermee moet doen”, aldus de ambassadeur.

Zij heeft de zaak ook opgenomen met koning Mswati (52) en suggereert dat eSwatini hoognodig de grondwet moet veranderen. Daarin staat namelijk dat het bedrag dat de koninklijke familie jaarlijks uit de schatkist krijgt, nooit kan worden verlaagd. “Dat maakt het onmogelijk dat het parlement iets over de begroting te zeggen heeft. Verander de grondwet, zodat het bedrag omlaag kan.”

Koning Mswati nam in december meer dan een dozijn nieuwe Rolls-Royces in ontvangst, ter waarde van zo’n vier miljoen dollar. Het is niet helemaal duidelijk of ze zijn gekocht dan wel een geschenk zijn. Er is veel onvrede geweest in eSwatini, waar veertig procent van de bevolking moet rondkomen van minder dan twee dollar per dag. “De mensen hebben respect voor het koningshuis, maar ontzag en respect moeten wel worden verdiend, en dat houdt in dat rekening wordt gehouden met de noden van het volk.”

Ook vorig jaar had Peterson zich al zeer kritisch uitgelaten over de koning, de extravagante buitenlandse reizen van zijn vijftien echtgenotes en tientallen kinderen. “Het is steeds moeilijker voor ontwikkelingspartners om te blijven pleiten voor hulp aan eSwatini wanneer er zoveel geld wordt uitgegeven aan luxe.”


Meer Andere Huizen