Schoonvader van Dennis in beeld als koning

Vorsten

06/01/2019 3:40 pm

Sultan Ibrahim van Johor staat voor de zware afweging of hij bereid is het koningschap van Maleisië te aanvaarden wanneer zijn collega sultans hem dat deze week vragen. De positie is zondag plotseling vacant gekomen door het aftreden van de Yang di-Pertuan Agong, sultan Muhammad V. De vergadering van sultans komt maandag in spoed bijeen.

Sultan Ibrahim komt weliswaar niet als eerste in aanmerking voor het koningschap maar het is het goed mogelijk dat de 88-jarige en zieke sultan van Pahang zijn beurt voorbij laat gaan. Dan is het de beurt van Ibrahim om de komende vijf jaar koning te worden. Vanuit de politiek wordt al druk op hem uitgeoefend het ambt op te nemen, maar Ibrahim (60) bemoeit zich het liefst met zijn eigen deelstaat.

Zijn familie heeft ook regelmatig aanvaringen gehad met premier Mahathir Mohamad, die vorig jaar op 92-jarige leeftijd aan een nieuw politiek leven begon en die afgelopen week nog felle kritiek had op uitspraken van Ibrahims oudste zoon, de kroonprins van Johor. Die had volgens Mohamad niet begrepen hoe de Maleisische federatie werkte.

De sultan van Johor is sinds 2017 de schoonvader van Dennis Verbaas uit Lisse die dat jaar huwde met Ibrahims enige dochter, prinses Aminah. Verbaas gaat sinds zijn bekering tot de islam door het leven als Dennis Muhammad Abdullah en wordt door de sultan bij veel activiteiten in het aan Singapore grenzende Johor betrokken.


Meer Andere Huizen