Sultan Brunei wijst alle kritiek af

Vorsten

30-03-2019 19:30:00

Sultan Hassanal Bolkiah van oliestaat Brunei heeft zaterdag alle kritiek op zijn land afgewezen. Vanaf 3 april worden de islamitische sharia-wetten volledig van kracht. Dat betekent dat dood door steniging mogelijk is voor homoseksuele handelingen, overspel en verkrachting. Ook is amputatie van ledematen toegestaan als straf op diefstal.

Volgens de sultan, die ook premier is van Brunei en nog enkele andere ministersposten vervult, heeft Brunei het recht om de islamitische wetten toe te passen. Dat liet hij weten in een door het kantoor van de premier verspreide verklaring. In 2014 is daar al een eerste aanzet toe gedaan, en de afgelopen jaren is dat verder uitgebreid.

Na de bekendmaking is van verschillende kanten opgeroepen tot een boycot van Brunei. Dat kan volgens de Amerikaanse acteur George Clooney bijvoorbeeld door luxehotels die eigendom zijn van de Brunei Investment Company en van de sultan niet meer te gebruiken. Het gaat bijvoorbeeld om het Dorchesterhotel in Londen en het Beverly Hillshotel in Los Angeles.

De voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden had ook geen goed woord over voor het besluit van Brunei. “Er is geen excuus, niet in traditie en niet in cultuur, voor dit soort haat en onmenselijkheid”, aldus Biden.

Meer Andere Huizen