Thai demonstreren voor verkiezingen

Vorsten

2019-01-06 16:41:00

Tientallen Thai zijn zondag de straat op gegaan om te demonstreren tegen uitstel van de parlementsverkiezingen. Vanwege de kroning van de nieuwe koning dreigen de verkiezingen namelijk te worden verschoven. De demonstranten verzamelden bij het Overwinningsmonument (Victory Monument) in Bangkok en droegen borden met teksten als ‘We willen verkiezingen’ en ‘Geen uitstel!’.

Thailand heeft sinds een militaire machtsgreep in mei 2014 geen vrije parlementsverkiezingen meer gehad. De junta heeft verschillende keren verkiezingen aangekondigd en deze evenzovele keren weer uitgesteld. Onder de eigen nieuwe grondwet echter moeten er nu voor 9 mei verkiezingen plaatsvinden en er werd aanvankelijk vanuit gegaan dat de Thai op 24 februari eindelijk naar de stembus mochten.

Dat was echter voordat koning Vajiralongkorn roet in het eten gooide door aan te kondigen dat zijn kroning plaatsvindt op 4 mei, met tal van verdere activiteiten in de periode tussen 15 april en 20 mei. De stembusgang zelf is daarbij geen probleem, maar wel de eveneens vastgelegde tijdbalk die voorschrijft wat en wanneer er na de verkiezingen moet gebeuren. Daarvan valt een aantal data precies in de voor de kroning benodigde periode.

Eerste keer

De junta is daarom afgelopen week gaan praten met de Kiesraad en de vicepremier liet al weten dat er rekening moet worden gehouden met nieuw uitstel. Als de verkiezingen op 24 maart plaatsvinden dan is er daarna geen overlapping met de kroningsweken. Zo moeten de parlementariërs uiterlijk zestig dagen na de verkiezing zijn goedgekeurd, en die termijn valt dan net na 20 mei.

Maar niet alle Thai nemen genoegen met weer uitstel. Het was overigens de eerste keer dat in Thailand legaal kon worden gedemonstreerd. Tot voor kort waren alle samenscholingen van meer dan vijf personen door de junta verboden.


Meer Andere Huizen

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?