Thai vrijgesproken van majesteitsschennis

Vorsten

14/08/2015 2:05 pm

BANGKOK – Het Thaise Hooggerechtshof heeft een computerprogrammeur vrijgesproken van overtreding van de wet op majesteitsschennis. Het is volgens waarnemers een uitzonderlijke uitspraak. Vorige week nog werden twee Thai tot respectievelijk 30 en 28 jaar celstraf veroordeeld volgens belediging van koning en monarchie.

De 44-jarige Surapak Phuchaisaeng ging vrijuit omdat het Hooggerechtshof net als eerdere lagere rechtbanken twijfelde aan het aangevoerde bewijsmateriaal. De rechters erkenden dat met de laptop van de programmeur geknoeid kon zijn. De computer was na de inbeslagname twee keer aan en uit gezet voordat deze formeel werd onderzocht, hetgeen het mogelijk maakte er belastend materiaal op te zetten.

Surapak, die volgens de aantijging in november 2011 via sociale media negatieve berichten had verspreid over koning Bhumibol, had altijd ontkend schuldig te zijn. Dat nam niet weg dat hij een jaar werd opgesloten alvorens de eerste rechter hem vrijsprak. Het OM ging tweemaal in beroep tegen de vrijspraak.

Op majesteitsschennis staat in Thailand vijftien jaar celstraf. Wie de koning vier keer beledigt, in vier verschillende Twitter-berichten bijvoorbeeld, kan ook vier keer worden aangeklaagd en worden veroordeeld tot in totaal zestig jaar cel.

De VN-hoge commissaris voor mensenrechten bekritiseerde Thailand vorige week in scherpe bewoordingen voor de betreffende wet en de ‘disproportioneel hoge’ straffen die voor majesteitsschennis worden uitgedeeld. Thailand werd opgeroepen de mensen die daarvoor gevangen zitten vrij te laten omdat ze slechts hun recht op vrije meningsuiting uitoefenden.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen