Thailand klaar voor verjaardag koning

Vorsten

04/12/2015 10:13 am

BANGKOK – Het ziet er niet naar uit dat koning Bhumibol zaterdag zelf zal deelnemen aan de festiviteiten ter gelegenheid van zijn 88e verjaardag. De zieke Thaise vorst, de langst regerende monarch ter wereld, verschijnt nog maar hoogst zelden in het openbaar. De traditionele militaire verjaardagsparade moest het donderdag ook zonder zijn aanwezigheid stellen.

Het was jarenlang gebruik dat de jarige koning in Bangkok vanaf het paleisbalkon een toespraak hield, maar ook daartoe is Bhumibol niet meer in staat. De regering heeft ook nog geen plannen bekendgemaakt voor de viering van zijn 70-jarig regeringsjubileum in juni 2016. Tien jaar geleden bij het diamanten jubileum waren er uitgebreide feestelijkheden, met tal van buitenlandse gasten, maar zo’n feest lijkt nu uitgesloten.

Volgende week vrijdag is er een fietstocht ter ere van de koning, geleid door kroonprins Vajiralongkorn die in augustus ook voorop reed in een soortgelijke tocht voor zijn moeder koningin Sirikit. In heel Thailand hebben zich meer dan 600.000 mensen opgegeven voor de ‘Bike for Dad’ tocht. In Bangkok is de route 29 kilometer en hebben zich bijna 100.000 Thai aangemeld.

De verjaardag van de koning is in Thailand ook vaderdag.


Meer Andere Huizen