Thailand klaar voor verjaardag Sirikit

Vorsten

11/08/2015 2:25 pm

BANGKOK – Thailand is klaar voor moederdag, die woensdag wordt gevierd. Het is een nationale feestdag omdat moederdag sinds 1976 wordt gehouden op de verjaardag van koningin Sirikit. De ‘moeder van de natie’ wordt 83 jaar. Zondag worden er in het hele land fietstochten gehouden ter harer ere: ‘Bike for mom’.

Sirikit is al een aantal jaren niet meer zelfstandig in het openbaar verschenen en verblijft met haar man in het Siriraj-ziekenhuis in Bangkok. De koningin heeft in 2012 een zware beroerte gehad en de Thai kunnen alleen nog een glimp van haar opvangen wanneer het koningspaar naar de zomerresidentie in Hua Hin wordt gebracht. Over haar gezondheidstoestand worden verder geen mededelingen gedaan.

Koning Bhumibol is ‘s werelds langst regerende monarch terwijl zijn vrouw het record op haar naam heeft als koningin-echtgenote. Sirkit leerde haar man in 1948 kennen in Parijs waar haar vader ambassadeur was van Thailand. Bhumibol, die in 1946 koning was geworden, studeerde op dat moment in Lausanne en kwam regelmatig naar de Franse hoofdstad.

Zijde

In 1949 was de verloving en op 28 april 1950 volgde het huwelijk, kort voor Bhumibols uitgestelde kroning. Daarna namen beiden weer hun studie op in Zwitserland. Hun eerste van vier kinderen kwam ook in Lausanne ter wereld.

Sirikit heeft veel gedaan voor de popularisering en promotie van de Thaise kunstnijverheid, met name door stimulering van de zijde-industrie.


Meer Andere Huizen