Thailand wil critici de mond snoeren

Vorsten

2017-04-14 11:41:00

De Thaise militaire junta heeft een verbod uitgevaardigd op het lezen, verspreiden en delen van berichten op sociale media van drie critici van het regime en de monarchie. Het ministerie van Digitale Economie en Maatschappij heeft deze week bekendgemaakt dat iedereen strafbaar is die op een of andere manier online contact heeft met hen.

Het in de ogen van de Thaise regering levensgevaarlijke trio wordt gevormd door de in ballingschap in Frankrijk wonende historicus Somsak Jeamteerasakul, de in Japan eveneens in ballingschap levende hoogleraar Pavin Chachavalpongpun en de Schotse journalist Andrew MacGregor Marshall, die onder meer een boek over koning Bhumibol heeft geschreven.

‘Het publiek wordt gevraagd zich te onthouden van het volgen, benaderen, verspreiden of ondernemen van enige activiteit die resulteert in het verspreiden of delen van enige informatie afkomstig van de genoemde personen’, aldus het ministerie. Wat de drie schrijven is in strijd met de Computer Crime Act, meent Bangkok.

Alle drie hebben zich in het verleden kritisch uitgelaten over de Thaise monarchie, onder meer door de onfeilbaarheid van de koning en zijn familie ter discussie te stellen. De in 2014 aangetreden junta is zeer gebeten op critici en heeft Frankrijk en Japan al eens gevraagd om uitlevering van de kritische wetenschappers om ze te kunnen vervolgen voor majesteitsschennis.


Meer Andere Huizen