Thaise verkiezingen hinderen kroning niet meer

Vorsten

23-01-2019 12:38:00

De kroningsplechtigheden van koning Vajiralongkorn kunnen ongestoord doorgang vinden zonder gekrakeel als gevolg van de parlementsverkiezingen. De Thaise Kiesraad heeft woensdag bepaald dat de Thai op 24 maart voor het eerst sinds 2014 weer een parlement mogen kiezen. Dat is een maand later dan aanvankelijk de bedoeling was, maar de plotseling aangekondigde kroning gooide roet in het eten.

Het paleis claimt namelijk een hele maand – van 15 april tot 20 mei – voor diverse plechtigheden rond de eigenlijke kroning op 4 mei. Omdat vanaf de verkiezingsdatum een tijdklok gaat lopen die onder meer bepaalt dat de Kiesraad binnen maximaal 60 dagen moet vaststellen of de gekozen kandidaten aan alle eisen voldoen, dreigde een conflict.

Beslissingen over het parlement en het zoeken naar een regering zouden daardoor tijdens die maand plaatsvinden en dat was niet de bedoeling. Met de nieuwe datum wordt dat voorkomen. Het nieuwe parlement hoeft niet eerder dan na 24 mei bijeen te komen, net na de door het paleis gereserveerde periode.

Koning Vajiralongkorn volgde in oktober 2016 zijn overleden vader koning Bhumibol op. Die had Thailand meer dan 70 jaar geregeerd. Op nieuwjaarsdag maakte de nieuwe koning bekend op 4 mei gekroond te zullen worden. Op dat moment was wel een voorlopige datum genoemd voor de verkiezingen (24 februari) maar was nog geen officieel besluit genomen. Thailand wordt sinds mei 2014 bestuurd door een militaire junta.

Meer Andere Huizen