Toespraak keizer Hirohito opnieuw te horen

Vorsten

01/08/2015 8:54 am

TOKIO – De Keizerlijke Hofhouding heeft zaterdag de originele opname beschikbaar gesteld van de toespraak van keizer Hirohito op 15 augustus 1945. In die unieke radiorede, waarin de Japanse bevolking voor het eerst de stem van de toen nog als goddelijk beschouwde keizer hoorde, maakte hij de Japanse capitulatie bekend.

Het paleis bewaarde enkele kopieën van de originele opname die een avond eerder was gemaakt. Deze opnamen zijn nu gedigitaliseerd en opgeschoond waardoor de stem van Hirohito, anders dan zeventig jaar geleden, ook redelijk goed verstaanbaar is. Wel gebruikte hij het klassieke ‘hof Japans’, wat voor veel mensen niet of moeilijk te begrijpen was.

De Keizerlijke Hofhouding heeft de toespraak beschikbaar gesteld vanwege zijn historische betekenis en de herdenking van het feit dat deze maand zeventig jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

In zijn rede kondigde de keizer aan dat Japan de voorwaarden had geaccepteerd van de vier grote mogendheden Amerika, China, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie, die een onvoorwaardelijke overgave hadden geëist. Een week eerder waren atoombommen gevallen op de steden Hiroshima en Nagasaki. ‘Als we doorgaan met vechten zou dat resulteren in de totale vernietiging van de Japanse natie’, aldus Hirohito.


Meer Andere Huizen