Trump ontmoet koning Salman deze maand

Vorsten

04-05-2017 18:11:00

Donald Trump maakt later deze maand zijn eerste buitenlandse reis als Amerikaanse president. Het Witte Huis kondigde donderdag aan dat hij in Saudi-Arabië een ontmoeting zal hebben met koning Salman.

Daarnaast bezoekt Trump het Vaticaan en Israël. Trumps tour heeft bovendien nog een paar andere tussenstops. Op 25 mei is de voormalig vastgoedmagnaat aanwezig bij het NAVO-overleg in Brussel. Een dag later woont hij de top van de G7 op Sicilië bij.

De eerste buitenlandse trip is een typische mijlpaal voor een nieuwe president. Er staat veel op het spel voor de staf van het Witte Huis, die moet proberen de overzeese allianties te versterken. Trump liet onlangs tijdens een persconferentie met de Italiaanse premier Paolo Gentiloni weten dat hij graag de paus zou ontmoeten. Op 24 mei doet die gelegenheid in Rome zich voor.

Gesprekken

Vorige week bevestigden Israëlische regeringsfunctionarissen al dat er gesprekken waren gevoerd met het Witte Huis over een bezoek aan Jeruzalem. Nu komt daar ook Saudi-Arabië bij. Ex-president Barack Obama had een korzelige relatie met beide landen. Trump heeft vrede stichten in het Midden-Oosten en de bestrijding van Islamitische Staat tot centrale aandachtspunten gemaakt in zijn buitenlandbeleid.

Hij klaagde vorige week echter ook dat de Saudi’s de VS oneerlijk behandelen en dat Washington ,,enorm veel geld” kwijt is aan de verdediging van het koninkrijk. In maart was de machtige prins Mohammed bin Salman al-Saoed te gast in het Witte Huis. Een lid van de Saudische delegatie sprak toen van een ,,historisch keerpunt” in de onderlinge betrekkingen.

Meer Andere Huizen