Vajiralongkorn kiest kroningsdag met zorg

Vorsten

2019-01-01 14:04:00

De Thaise koning Vajiralongkorn heeft de eerste week van mei niet zonder reden uitgekozen voor zijn kroning. Op 5 mei 1950 namelijk werd zijn vader koning Bhumibol gekroond. Vajiralongkorn heeft de plechtigheid voor hemzelf bepaald op 4 mei, met verdere festiviteiten op de twee volgende dagen 5 en 6 mei. Tot het overlijden van Bhumibol in 2016 was 5 mei als Kroningsdag, een vrije dag.

Vorig jaar liet de Thaise juntaleider en premier Prayut Chan-o-cha weten dat de koning geen kostbare kroning wilde, maar dat wel de traditie van het koningshuis in stand moesten worden gehouden. De regering heeft nu vier maanden de tijd om de plechtigheden voor te bereiden en te organiseren.

Koning Vajiralongkorn werd automatisch koning door het overlijden van zijn vader koning Bhumibol, op dat moment met ruim 70 jaar op de troon de langst regerende monarch ter wereld. Vajiralongkorn kon pas aan kroning gaan denken na de crematie van zijn vader een jaar later, maar vond het afgelopen jaar kennelijk niet geschikt.

De door de Thaise koning gekozen datum valt drie dagen na de troonswisseling in Japan. Op 1 mei komt keizer Naruhito op de Chrysantentroon nadat zijn vader keizer Akihito op 30 april afstand doet. Het is voor het eerst in 200 jaar dat een Japanse keizer aftreedt. Een speciale wet heeft dat voor deze ene keer goedgekeurd. De plechtige inhuldiging van de nieuwe keizer is pas in oktober.


Meer Andere Huizen

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?