Weinig steun petitie aan koning Mihai

Vorsten

17/08/2015 8:13 am

BOEKAREST – Het loopt nog niet storm voor de petitie die de koningsgezinde Roemeense partij PNŢCD op internet heeft gezet. Daarin roept de christen-democratische boerenpartij koning Mihai op zijn besluit in trekken om zijn kleinzoon Nicolae zijn titels en plek in de troonopvolging af te pakken. Maandag was het verzoekschrift door iets meer dan duizend Roemenen ondertekend.

De PNŢCD streeft naar herstel van de monarchie en in een toelichting op de eind vorige week gelanceerde petitie zei voorzitter Aurelian Pavelescu dat juist prins Nicolae (30) dat streven dichterbij bracht. Hij is immers nog jong, in tegenstelling tot de koning (94) en kroonprinses Margarita (66). “Hij is onze hoop voor de toekomst.”

Vorige week maandag kwam de hoogbejaarde koning met het verrassende besluit om Nicolae op een zijspoor te zetten. Een toelichting werd niet gegeven, al zei Nicolae het besluit te respecteren en in zekere mate ook te verwelkomen. De monarchisten echter reageerden vol onbegrip. Zij zagen de kansen van herinvoering van de in 1947 door de communisten afgeschafte monarchie stijgen door de ontwapenende stijl en inzet van de jonge prins.

Andere politieke partijen hebben zich niet over het besluit van de koning uitgelaten. De PNŢCD heeft één zetel in de Roemeense Senaat en één zetel in de Tweede Kamer, die 412 zetels telt.


Meer Andere Huizen