Zes vrouwen in lijn Roemeense troon

Vorsten

11/08/2015 5:58 pm

BOEKAREST – De Roemeense koning Mihai heeft de lijn van troonopvolging aangepast na het schrappen van zijn enige kleinzoon prins Nicolae. De eerste zes plaatsen worden nu bezet door vrouwen en dat terwijl de laatste Roemeense grondwet waarin sprake was van erfopvolging, alleen mannen geschikt achtte voor de troon. Die grondwet stamt uit 1923.

De republikeinse grondwet van Roemenië kent vanzelfsprekend geen bepalingen over het koningshuis. Mihai – vader van vijf dochters – schrapte in 2007 daarom zelf deze zogenoemde Salische opvolgingswet voor wat betreft de eigen spelregels van het koningshuis. Tien jaar eerder had hij al zijn oudste dochter Margarita aangewezen als zijn opvolger.

In 2007 ging hij echter een paar stappen verder en kreeg ook zijn kleinzoon Nicholas Medforth-Mills een plek. Nicholas werd prins Nicolae en belandde op de derde plaats, achter zijn kinderloze tante Margarita en moeder prinses Elena. De volgorde was in de loop der jaren nog wel eens gewijzigd omdat Mihai’s dochters al naar gelang de staat van hun huwelijken een plek kregen of juist werden geschrapt.

Hanengevechten

Zo verdween dochter Irina uit de lijn van troonopvolging toen ze in Amerika werd aangeklaagd voor het faciliteren van illegale hanengevechten en werd dochter Sofia pas weer in genade aangenomen nadat ze was gescheiden van haar Franse echtgenoot.

Volgens de krant Adevarul, die het nieuws over de ‘demotie’ van prins Nicolae groot brengt, is de volgorde nu: kroonprinses Margarita, prinses Elena, haar dochter Karina Medforth-Mills, prinses Sofia, haar dochter Marie Biarneix en prinses Maria, de jongste dochter van de koning.


Meer Andere Huizen