Australische premier wil geen republiek

Vorsten

27/08/2015 9:16 am

SYDNEY – De Australische premier Tony Abbott wijst alle pogingen van de hand om van zijn land een republiek te maken. Hij vindt dat onnodig. Dat zei Abbott tegen tv-zender Channel 7 in een reactie op het voornemen van de weer wakker geschudde republikeinse beweging om over tien jaar de monarchie te hebben afgeschaft en vervangen door een republiek. De Australian Republican Movement heeft de steun van oppositiepartij Labor.

Abbott is fervent monarchist. Ook in de jaren negentig, toen Australië zich voorbereidde op een referendum over het veranderen van de staatsvorm, zette hij zich in voor behoud van de constitutionele monarchie. De volksraadpleging in 1999 was een tegenvaller voor het republikeinse kamp: 55 procent van de stemmers wilde koningin Elizabeth als staatshoofd houden.

De republikeinen hebben in oud-rugby international en media-persoonlijkheid Peter FitzSimmons een nieuwe voorman, die ook in de regering van Abbott een medestander heeft gevonden in de minister van Financiën Joe Hockney. Hun streven is in 2020 een eerste referendum te houden, om in 2025 Australië tot republiek te kunnen uitroepen.

Abbott denkt dat daar niets van komt. Zoals de zaken nu zijn geregeld is volgens hem goed genoeg en dat het Australische staatshoofd in Londen woont, is volgens de premier geen enkel probleem.


Meer Verenigd Koninkrijk