Australische premiers ruzieën om Charles

Vorsten

2018-04-02 15:20:00

Een bezoek van de prins van Wales aan Australië kan niet zonder ophef in de media of rumoer in de politiek. De aanstaande reis van prins Charles en echtgenote Camilla naar Queensland voor de opening van de Gemenebest Spelen vormt daarop geen uitzondering. Twee voormalige premiers van Australië zijn elkaar namelijk in de haren gevlogen over Charles’ vermeende voorkeur voor een ‘Republiek Australië’.

Het vuurtje werd aangestoken door oud-premier Paul Keating, al jaren voorstander van het wijzigen van de staatsvorm van Australië. Keating schreef in een brief aan de Sunday Times dat hij er niet aan twijfelde dat prins Charles van mening was dat Australië “vrij moest zijn van de Britse monarchie.” ,,Waarom zouden Charles en andere leden van zijn familie Australië willen bezoeken en net doen of ze dat land vertegenwoordigen?”

Keating kreeg maandag de wind van voren van oud-premier Tony Abbbott, die via Twitter liet weten dat het schandalig was dat een oud-premier de prins woorden en uitspraken in de mond legde. Volgens Abbott was het ook niet waar wat zijn verre voorganger claimde. Een senator uit Tasmanië noemde de beweringen van Keating ,,onwaar” en “een zielig uitvloeisel van het streven naar een republiek.”

Uiteraard reageerde Peter FitzSimons van de Australische Republikeinse Beweging verheugd op de uitspraak van Keating over de gevoelens van de prins. ,,We hebben dat eerder gehoord en twijfelen er niet aan dat het waar is”, aldus FitzSimons.

Charles en Camilla worden woensdag verwacht in Brisbane. De prins blijft een week in Australië, dat hij voor de zestiende keer bezoekt. Camilla gaat eerder naar huis.


Meer Verenigd Koninkrijk

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.