Bhumibol regeert 6 jaar langer dan Elizabeth

Vorsten

08/09/2015 11:17 am

LONDEN – Koningin Elizabeth II verbetert woensdag rond 18.30 uur Nederlandse tijd het Britse regeringsrecord van haar betovergrootmoeder koningin Victoria. Elizabeth zit dan 63 jaar en 216 dagen op de troon. De vorstin is daarmee echter niet de langst regerende monarch van dit moment.

Bij alle heisa die de Britten maken rond het record wordt vaak vergeten dat haar Thaise collega Bhumibol (87) volgend jaar zijn platina regeringsjubileum kan vieren. Hij werd in juni 1946 koning en heeft een voorsprong van zes jaar op Elizabeth (89). Of zijn zeventig jaar op de troon ook daadwerkelijk gevierd kunnen worden, is de vraag.

Anders dan Elizabeth verkeert Bhumibol in een slechte gezondheid. De koning verblijft met zijn door een beroerte al even verzwakte echtgenote koningin Sirikit eigenlijk al jaren in het Siriraj-ziekenhuis in Bangkok, waar hij dag en nacht onder dokterscontrole staat. Een enkele keer wordt de koning in een rolstoel naar buiten gereden, vooral om de Thai te laten zien dat hij nog leeft.

Paardrijden

Elizabeth daarentegen gaat nog elke week paardrijden, maakt met haar hoogbejaarde echtgenoot prins Philip (94) lange wandelingen op haar Schotse landgoed Balmoral en ook op de dag dat ze het Britse regeringsrecord van haar betovergrootmoeder koningin Victoria verbreekt, gaat ze op pad. Dit om tegemoet te komen aan de wens van media en publiek haar op de historische dag te zien.

Van Elizabeth had dat niet gehoeven. Om zo lang te regeren zijn twee voorwaarden nodig: vroeg beginnen en lang genoeg leven. Bhumibol was achttien toen hij door de moord op zijn oudere broer koning werd, Victoria was in 1837 ook achttien en Elizabeth was 25 toen haar vader overleed. Voor een record moet de vorst dan één dag of zelfs minuut langer leven dan de voorganger. Geen eigen verdienste, aldus Elizabeth die daarom geen festiviteiten wilde.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk