Brieven Charles ‘vervelen’ Schotse premier

Vorsten

18/10/2015 2:05 pm

EDINBURGH – Schotland heeft dit weekeinde weer een stapel brieven openbaar gemaakt die door prins Charles zijn geschreven aan onder anderen de Schotse eerste minister Alex Salmond en een aantal Schotse cultuur- en natuurinstellingen. Uit de brieven die Charles graag privé had willen houden, blijkt opnieuw dat de hertog van Rothesay, zoals de prins in Schotland door het leven gaat, een heel brede belangstelling heeft.

Salmond en zijn regering kregen brieven over het behoud van de rode eekhoorns, de bijenstand in Schotland, het redden van een whiskydistilleerderij in Kilmarnock, duurzame visserij, steun voor homeotherapie, hulp voor jeugdige delinquenten en hervorming van het onderwijssysteem. “Ik loop natuurlijk de kans dat ik u verveel”, schreef Charles met enige zelfspot, zonder zich echter te beperken.

De dertig vrijgegeven brieven zijn geschreven in de periode 2007-2014. Salmond had ingestemd met publicatie, ondanks tegengesputter van Charles. De eerste minister vond dat er niets te verbergen was en hij verdedigde ook het recht van de troonopvolger om zaken aan te kaarten bij de regering. “Net als iedere andere burger.”

De Britse premier David Cameron gaf eerder ook correspondentie vrij, maar daarvoor moest de krant The Guardian jarenlang juridische strijd voeren. De mogelijkheid om een beroep te doen op de wet openbaarheid bestuur voor de brieven van Charles is inmiddels al weer ingeperkt, om de vrijheid van schrijven van de prins niet te beknotten.


Meer Verenigd Koninkrijk