Britse premier: land zal rouwen om dood prins Philip

Vorsten

09/04/2021 2:18 pm

De Britse premier Boris Johnson heeft eer betuigd aan prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth die vrijdag op 99-jarige leeftijd overleed. Het land zal samen rouwen met de koninklijke familie en de koningin, die haar “steun en toeverlaat voor meer dan 70 jaar heeft verloren”, aldus Johnson.

“We herinneren ons de hertog vooral vanwege zijn standvastige steun aan hare majesteit de koningin”, zei een bedroefde Johnson. “Prins Philip heeft de genegenheid van generaties verdiend hier in het Verenigd Koninkrijk, in het Gemenebest en de rest van de wereld.

Johnson prees de inzet van de prins voor het milieu en de natuur. Hij was voor talloze jonge mensen een inspiratie en moedigde hun ambities aan, aldus de premier. “We gedenken de hertog voor dit alles en vooral voor zijn standvastige steun aan hare majesteit de koningin. De gedachten van onze natie moeten zich vandaag richten tot hare majesteit en haar familie.”

Toegewijde echtgenoot

“Omdat ze niet alleen een geliefde en zeer gerespecteerde publieke figuur hebben verloren, maar ook een toegewijde echtgenoot en een trotse en liefhebbende vader, grootvader en, in de afgelopen jaren, overgrootvader. Daarom rouwen we vandaag met hare majesteit de koningin, betuigen we onze condoleances aan haar en haar familie en spreken we dank uit, als natie en koninkrijk, voor het buitengewone leven en werk van prins Philip, hertog van Edinburgh.”

Ook andere politici hebben bedroefd gereageerd op het overlijden van de prins. De Schotse regeringsleider condoleert de koningin en de koninklijke familie, ook namens het Schotse volk.

De eerste minister van Noord-Ierland, Arlene Foster, leeft mee met de familie. Ook vanuit het parlement kwamen er condoleances. De leider van de Labour-partij, Keir Starmer, zei dat het Verenigd Koninkrijk een “buitengewone” dienaar van de publieke zaak heeft verloren. “Prince Philip wijdde zijn leven aan dit land.”

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk