Charles draagt historische kledingstukken tijdens kroning

Vorsten

01/05/2023 11:11 pm

Koning Charles draagt tijdens zijn kroning op 6 mei historische kledingstukken die door zijn voorgangers tijdens hun kroningen zijn gedragen. Dat maakte Buckingham Palace maandagavond bekend. Het gaat onder meer om items die nog dateren uit de negentiende eeuw.

De koning draagt in Westminster Abbey onder meer een witte tuniek die zijn opa, koning George VI, ook tijdens zijn kroning op 12 mei 1937 droeg. Ook trekt hij de zogeheten Supertunica aan, een soort gouden cape die onder de keizerlijke mantel wordt gedragen. Deze Supertunica werd in 1911 ook gebruikt voor de kroning van George V. Ook zijn zoon en koningin Elizabeth hebben de cape gedragen tijdens hun kroning.

De keizerlijke mantel wordt over de Supertunica gedragen en is het oudste kledingstuk dat Charles om de schouders krijgt. De mantel is gemaakt voor de kroning van George IV in 1821 en bestaat onder meer uit een gouden stof met goud, zilver en zijde en een gouden sluiting. In de gouden lap stof zijn rozen, distels, shamrocks, kronen, adelaars en fleurs-de-lis geweven. De gouden sluiting heeft de vorm van een adelaar, aldus het paleis in een verklaring.

Riem en handschoen

Om zijn middel krijgt Charles de kroningszwaardriem waaraan het zogenoemde Sword of Offering wordt gehangen. Dit zwaard wordt door de aartsbisschop van Westminster aan de koning aangeboden met de woorden dat hij het moet gebruiken ter bescherming van het goede en om het kwade te straffen. De riem waaraan het zwaard wordt gehangen is gemaakt van een gouden stof met donkerrode zijde. Normaal gesproken wordt de riem voor iedere nieuwe kroning opnieuw gemaakt, maar Charles heeft ervoor gekozen om de kroningszwaardriem van zijn grootvader opnieuw te gebruiken.

Tot slot krijgt de koning een speciale handschoen om die voor zijn rechterhand is gemaakt. Ook hier heeft Charles, in het kader van duurzaamheid, gekozen om een oud model te hergebruiken. De handschoen die George VI tijdens zijn kroning droeg, zal zaterdag ook om de rechterhand van Charles worden geschoven. Met die hand zal de koning dan de koninklijke scepter vasthouden.


Meer Verenigd Koninkrijk