Charles geeft republikeinen Australië impuls

Vorsten

25/08/2015 7:56 pm

SYDNEY – De komst van prins Charles dit najaar heeft in Australië de slapende republikeinse beweging weer wakker gekust, meldt dinsdag de Sydney Morning Herald. De beweging krijgt in Peter FitzSimmons een nieuwe leider die de Australiërs wil bewegen tot afschaffing van de monarchie.

Een referendum daarover in 1999 liep voor de republikeinen op een teleurstelling uit en volgens de krant moet aan minstens vijf voorwaarden worden voldaan wil de Australian Republican Movement dit keer wel succes boeken. Opmerkelijk genoeg is kracht van argumenten daarbij niet het eerste waaraan moet worden voldaan.

Eerste voorwaarde is het overlijden van de inmiddels 89-jarige koningin Elizabeth, die dit jaar al 63 jaar op de Australische troon zit. Zij geniet zoveel gezag en respect dat de republikeinen zelf ook toegegeven dat het uitroepen van een republiek er niet in zit, zo lang zij nog leeft. Charles daarentegen heeft niet dezelfde uitstraling.

Schattig

Belangrijk is volgens de krant verder dat Charles’ kleinzoon prins George (2) minder schattig wordt. Het was geen toeval dat de eerste buitenlandse reis van George met zijn ouders William en Catherine naar Australië en Nieuw-Zeeland was. “Betere PR kon het koningshuis zich niet wensen”, aldus de Sydney Morning Herald. Ook in Nieuw-Zeeland kreeg het snoezige prinsje de tegenstanders van de monarchie stil.

De beweging zou geholpen worden wanneer de regering weer een hoge onderscheiding verleent aan Elizabeths echtgenoot prins Philip. Toen premier Tony Abbott de prins dit jaar de Orde van Australië toekende, brak een storm van kritiek los. Dat bezorgde de republikeinen weer wat aandacht.

In het sportgekke Australië is het ook van belang dat het land blijft deelnemen aan de Gemenebest Spelen, al was het alleen maar om aartsrivaal Nieuw-Zeeland op gezette tijden een lesje te leren. En ja, zo gaf de krant toe, het zou de beweging ook helpen wanneer er een grote groep Australiërs is die de verandering ook daadwerkelijk wil. Voor een grondwetsverandering is een dubbele meerderheid nodig: tweederde van de bevolking én een meerderheid van de deelstaten. Dat zal niet zo snel gebeuren.


Meer Verenigd Koninkrijk