Charles schreef volop aan premier Schotland

Vorsten

30/08/2015 1:38 pm

EDINBURGH – De regering van Schotland heeft delen van de correspondentie van prins Charles aan voormalig eerste minister Alex Salmond openbaar gemaakt. De Schotse krant Sunday Herald, die de regering om openbaarmaking had gevraagd, publiceert zondag uit de brieven van Charles. Alex Salmond had het verzoek van de krant ondersteund.

De Schotse regering handelde sneller dan de Britse regering in Londen die zich jaren verzette tegen een soortgelijk verzoek van The Guardian. Premier David Cameron heeft inmiddels ook de wet op openbaarheid van dergelijke correspondentie aangepast zodat brieven van de prins van Wales er niet meer onder vallen. Cameron meent dat Charles zijn mening kenbaar moet kunnen maken zonder dat het hele land meeleest.

In Edinburgh heeft de regering die uitzondering niet overgenomen. Dat was voor de nationalistische en regeringsgezinde krant Herald Sun mede reden om inzage te vragen in brieven van de hertog van Rothesay – zoals de titel van Charles in Schotland luidt – aan eerste minister Alex Salmond. De inhoud is overigens niet opzienbarend, net als de 44 eerder gepubliceerde brieven aan ministers in Londen. Charles vroeg onder meer aandacht voor behoud van monumenten, zoals Dumfries House, voor natuurbehoud en biologisch voedsel.

Hij had af en toe succes, maar kreeg in het algemeen niet meer van de Schotse regering gedaan dan andere briefschrijvers. Charles had zich overigens ook nu tegen openbaarmaking verzet, maar Salmond zag er geen kwaad in.


Meer Verenigd Koninkrijk