Charles slaat staatsbanket over om te rusten

Vorsten

19/10/2015 2:22 pm

LONDEN – Prins Charles slaat dinsdagavond het staatsbanket voor de bezoekende Chinese president Xi Jinping over om te kunnen rusten. Van een boycot van het diner is geen sprake, zo probeert zijn staf duidelijk te maken aan de Britse media. Dat Charles (66) rust nodig heeft, en zijn moeder koningin Elizabeth (89) niet, komt echter wat ongeloofwaardig over.

Charles was absent bij vorige staatsbanketten voor Chinese leiders. Hij steunt de dalai lama in zijn strijd voor een vrij Tibet en om die reden is Charles ook nooit in de Volksrepubliek geweest. Tot ergernis van Peking heeft hij de dalai lama ook regelmatig ontvangen. Maar de Britse belangen in China zijn groot en dit keer heeft de prins al concessies gedaan.

De dalai lama werd eerder dit jaar niet uitgenodigd en Charles gaat dinsdagochtend samen met Camilla de Chinese gasten ophalen in het Mandarin Oriental Hotel, waar ze hun eerste nacht in Londen doorbrengen, om ze naar Horse Guards Parade te begeleiden voor de officiële welkomstceremonie. Charles schuift ook aan bij de aansluitende lunch in Buckingham Palace en ontvangt president Xi later op de middag thuis in Clarence House.

De Prins van Wales gaat het Chinese bezoek dus niet uit de weg, maar het staatsbanket was te veel van het goede. Volgens zijn medewerkers neemt Charles zich in acht met het oog op zijn reizen naar Nieuw-Zeeland, Australië en Malta volgende maand. In dat kader slaat hij de lange zit van het diner voor de Chinezen liever over. Bovendien, zijn oudste zoon William en echtgenote Catherine debuteren daar, dus Xi Jinping wordt niet tekort gedaan.


Meer Verenigd Koninkrijk