Charles staat stil bij Battle of Britain

Vorsten

20/09/2015 3:42 pm

LONDEN – Prins Charles woonde zondag in Londen een dankdienst bij in Westminster Abbey ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de ‘Battle of Britain’, de ‘slag om Engeland’. Dat is de uiteindelijk door de Britten gewonnen luchtoorlog tegen de Duitse Luftwaffe in het oorlogsjaar 1940.

Nazi-Duitsland bereidde na de verovering van de Benelux-landen en Frankrijk een invasie voor van Groot-Brittannië. Daarvoor moest eerst de Britse luchtmacht worden uitgeschakeld. Op papier leek dat een eenvoudige opgave met 2600 Duitse bommenwerpers en jagers tegen slechts 640 Britse. “Nooit heeft het lot van zovelen afgehangen van zo weinigen”, zei de Britse premier Winston Churchill destijds.

De Britten hielden echter stand, mede omdat de productie van toestellen enorm kon worden opgevoerd. In die tijd had RAF Fighter Command de beschikking over 3000 manschappen, waarvan 20 procent uit bezet Europa en andere delen van het Britse rijk. De RAF verloor bij de luchtstrijd 544 piloten en 1023 vliegtuigen, van de Luftwaffe werden 1887 toestellen neergehaald.

In Westminster Abbey werd de slag herdacht en daarna was een ‘flypast’ van toestellen uit die tijd, Spitfires en Hurricanes. Prins Charles ontmoette na afloop veteranen van de slag en hun families. Zijn jongste zoon prins Harry deed dat dinsdag ook al tijdens ‘Battle of Britain’ dag. Op 15 september 1940 vond een van de grootste aanvallen plaats op Londen.


Meer Verenigd Koninkrijk