China niet beledigd door afwezigheid Charles

Vorsten

21/10/2015 11:13 am

PEKING – China is dankbaar voor het warme onthaal van president Xi Jinping in Londen door de Britse koninklijke familie waar hij is voor een driedaags staatsbezoek. Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag tegen Reuters gezegd.

Xi Jinping werd dinsdag samen met zijn vrouw Peng Liyua op Buckingham Palace verwelkomd door koningin Elizabeth, haar echtgenoot prins Philip, prins Charles en zijn echtgenote Camilla en premier David Cameron. Er gingen geruchten dat het bezoek aan Buckingham Palace niet helemaal vlekkeloos was verlopen.

Prins Charles zou onbeleefd zijn geweest door dinsdagavond niet aanwezig te zijn bij een staatsbanket ter ere van Xi Jinping in Buckingham Palace. Volgens het paleis had Charles (66) rust nodig maar Britse commentatoren denken dat Charles het diner heeft geboycot uit loyaliteit met de dalai lama en zijn strijd voor een vrij Tibet.

Niet onbeleefd

Peking zegt zich echter niet beledigd te voelen. Charles zou zijn redenen hebben gehad om niet aan te schuiven. “China heeft zijn afwezigheid niet als onbeleefd opgevat. De Britse koninklijke familie besteedt veel aandacht aan het staatsbezoek van president Xi Jinping aan Londen en heeft hem en zijn vrouw met open armen ontvangen”, aldus de woordvoerder.

Het is niet de eerste keer dat Charles verstek laat gaan bij staatsbanketten voor Chinese leiders. Ook had hij tot ergernis van Peking meerdere ontmoetingen met de dalai lama, die de prins overigens als ‘zeer goede vriend’ beschouwd.


Meer Verenigd Koninkrijk