‘Elizabeth deed nooit wat opmerkelijks’

Vorsten

02/09/2015 2:44 pm

LONDEN – Koningin Elizabeth heeft in haar lange regeringstijd niets gezegd of gedaan waarvoor ze later zal worden herinnerd. Dat schrijft de vooraanstaande historicus David Starkey in de Britse Radio Times ter gelegenheid van het aanstaande regeringsjubileum van de vorstin. Op 9 september is zij de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Elizabeth passeert dan de 63 jaar en 216 dagen van haar betovergrootmoeder koningin Victoria.

Starkey ziet het als een verdienste van koningin Elizabeth dat ze al die tijd niets opmerkelijks heeft gedaan. Aan de drie traditionele vorstelijke rechten om geïnformeerd te worden, te mogen bemoedigen en waarschuwen, heeft de koningin volgens hem een vierde toegevoegd: de plicht om te zwijgen en in het openbaar niets te zeggen. Elizabeth heeft dat laatste tot kunst verheven, en daarmee de monarchie een grote dienst bewezen aldus de historicus.

Omdat de koningin niks zegt, ook niet over niet-politieke zaken, zijn er ook geen uitspraken waarover het publiek, politici, de media en de republikeinse beweging zich kunnen opwinden. “Ze heeft de republikeinen alle zuurstof ontnomen, anders dan Victoria die overal een mening over had en die ook uitte”, schrijft Starkey. De monarchie is daardoor minstens voor een volgende generatie gezekerd.

Aan prins Charles de taak dat zo te houden. Maar daarvoor moet er in het hoofd van de prins een reset of herprogrammering plaatsvinden, want hij mengt zich juist voortdurend en zeer strijdbaar in het publieke debat, en over van alles en nog wat.


Meer Verenigd Koninkrijk