Elizabeth leidt Britse herdenking

Vorsten

08/11/2015 1:32 pm

LONDEN – Koningin Elizabeth ging de Britse natie zondag voor in het herdenken van de omgekomen militairen. Dat gebeurde in een tot op de minuut vastgelegde plechtigheid in Whitehall, in het hartje van het regeringscentrum, op enkele meters afstand van Downing Street 10 en voor de deur van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Nederlandse koningspaar was daarbij uitzonderlijk aanwezig.

De nauwelijks twintig minuten in beslag nemende ceremonie was onderdeel van een serie herdenkingsplechtigheden waaraan de koningin en of haar familie deze dagen deelnam. Zo was Elizabeth zaterdagavond met het grootste deel van haar familie, onder wie ook prins William en Catherine, in de Royal Albert Hall bij het Festival of Remembrance dat jaarlijks wordt georganiseerd door het Royal British Legion.

Eerder in de week waren echtgenoot prins Philip en kleinzoon prins Harry bij Westminster Abbey bij het herinneringsveld gaan kijken, waar deze dagen 100.000 kruisjes of andere tekens zijn geplaatst met de namen van gesneuvelde militairen – in de wereldoorlogen, maar ook recent in Kosovo en Afghanistan.

Prins Charles en echtgenote Camilla leveren komende week hun bijdrage aan de reeks herdenkingen. Dat doen ze op 11 november in Australië, dat de Dodenherdenking houdt op de dag dat in 1918 een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog.


Meer Verenigd Koninkrijk