Elizabeth onder druk om speech te geven

Vorsten

05/09/2015 11:39 am

EDINBURGH – Het lukt koningin Elizabeth niet om de geest in de fles te houden. Aan het einde van de zomer snakken de Britten naar een aanleiding voor een feestje. Woensdag zit de vorstin langer op de troon dan welke Britse, Engelse of Schotse monarch ook en die historische mijlpaal zet gemeenten, kerken en fabrikanten aan tot feestgedruis. Van speciale munten, theedoeken, tot klokgebeier, straatfeesten en dankdiensten.

Elizabeth had eerder dit jaar nog laten weten geen ‘fuss’ te willen, geen gedoe. Ze ziet haar record niet echt als een verdienste. Ze leeft nu eenmaal langer dan haar betovergrootmoeder koningin Victoria en daarmee wordt ze de langst zittende monarch. De koningin was aanvankelijk van plan gewoon op haar vakantieadres Balmoral te blijven, en daar wellicht ‘s avonds televisie te kijken. Maar inmiddels is de druk te groot geworden en moet ze toch de deur uit.

Elizabeth gaat een nieuwe treinlijn openen, waardoor het publiek de kans krijgt haar op haar jubileumdag te zien. Ze heeft aan Britse en buitenlandse media toestemming gegeven in Londen uitzendingen te verzorgen vanuit de tuin van Buckingham Palace en prins William en echtgenote Catherine komen langs voor een familiediner. Zoon Charles is echter absent. Die heeft andere afspraken, indachtig zijn moeders wens dat het op 9 september ‘business as usual’ zou zijn.

Als de koningin echter had gedacht dat ze inmiddels wel genoeg had toegegeven, dan komt ze bedrogen uit. De Telegraph meldt zaterdag dat er nu stiekem van haar wordt verwacht dat ze woensdag na afloop van de treinrit ook een toespraak houdt. Het besluit is nog niet genomen, en Elizabeth houdt al 63 jaar liever haar mond, maar er wordt rekening gehouden met enkele stichtende woorden, bijvoorbeeld over de vorige recordhoudster Victoria.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk