Elizabeth prijst Canadese strijdkrachten

Vorsten

2017-04-09 13:49:00

Koningin Elizabeth is niet bij de officiële herdenking van de Slag om Vimy Ridge in Frankrijk maar staat toch stil bij de gebeurtenissen, zondag precies honderd jaar na dato. In een bericht op de site van het Britse koningshuis prijst ze de Canadese strijdkrachten die hun leven in de Eerste Wereldoorlog in de waagschaal legden.

“Op deze dag een eeuw geleden, vochten duizenden Canadese soldaten ver van huis samen met hun bondgenoten voor vrede en vrijheid”, aldus Elizabeth. “Ze vochten moedig en met grote vindingrijkheid maar de prijs voor de overwinning was hoog met meer dan tienduizend slachtoffers en gewonden.”

Elizabeth heeft een speciale relatie tot de Canadese strijdkrachten. Ze wordt ook wel ‘captain general’ genoemd, tegenwoordig alleen een ceremoniële betekenis. De vorstin is onder die benaming het hoofd van het leger. “In die hoedanigheid ben ik vaak getuige geweest van de professionaliteit en toewijding van de eenheden en hun gevoel van gelijkheid, respect, doorzettingsvermogen en opoffering”, zegt de koningin.

Bij de herdenking zondag zijn wel Elizabeths zoon prins Charles en haar kleinzonen prins William en prins Harry aanwezig.


Meer Verenigd Koninkrijk