Elizabeth raakt Barbados kwijt

Vorsten

15/12/2015 9:14 am

BRIDGETOWN – Koningin Elizabeth wordt afgedankt. Niet in Groot-Brittannië, Australië of Canada maar op Barbados, een Caribische eilandstaat die binnen een jaar de monarchie wil afschaffen en vervangen door een republiek.

“Het is een beetje gek om in 2015 in plaats van trouw te zweren aan Barbados trouw te beloven aan Hare Majesteit de Koningin”, aldus premier Freundel Stuart tegenover de Caribbean News Service. Hij heeft daarom 30 november 2016, de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid, als uiterste datum gesteld waarop Barbados een republiek moet zijn. Voor die tijd moet onder meer de grondwet worden gewijzigd.

Zoals gebruikelijk heeft de koningin officieel geen mening over het voornemen van haar regering in Barbados. Het is ook niet voor het eerst dat een voormalige kolonie en Gemenebeststaat de koningin vervangt door een president.

Barbados is ook niet de enige die plannen heeft in die richting. Jamaica praat er al enige jaren over en in Australië is de nieuwe premier Malcolm Turnbull een groot voorstander, maar onder de bevolking is nog geen meerderheid te vinden.


Meer Verenigd Koninkrijk