Elizabeth schakelt familie in voor bezoek

Vorsten

19/10/2015 2:40 pm

LONDEN – Koningin Elizabeth zet een flink deel van haar familie in om het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping en diens vrouw Peng Liyuan in goede banen te leiden. Xi Jinping arriveert maandagavond al vanuit Peking in Londen, maar begint zijn bezoek pas officieel dinsdag, wanneer prins Charles en echtgenote Camilla hem komen ophalen voor de welkomstceremonie met koningin Elizabeth en prins Philip.

De Britse vorstin rijdt met haar Chinese gast in een koets naar Buckingham Palace, waar Xi een lunch wordt aangeboden waarbij Charles en Camilla ook aanwezig zijn. Daarna is het tijd voor een kleine expositie met bijzondere voorwerpen uit de koninklijke verzameling die betrekking hebben op China en de Brits-Chinese betrekkingen.

Koningin Elizabeth (89) en prins Philip (94) hebben dan even vrij, want Xi heeft een paar afspraken buiten de deur – onder meer een ontmoeting met het parlement en een ontvangst bij Charles en Camilla thuis – alvorens hij terugkeert voor het staatsbanket.

Diadeem

Buckingham Palace heeft nog niet bekendgemaakt wie allemaal aan tafel zitten, maar het staat wel vast dat William en Catherine er voor het eerst bij zullen zijn. In de Britse media wordt al weken gespeculeerd over welk diadeem de hertogin van Cambridge voor die gelegenheid zal dragen.

Vervolgens heeft de koningin nog maar weinig met het bezoek te maken tot het formele afscheid donderdagmorgen, wanneer Xi naar Manchester vertrekt. In de tussentijd begeleidt prins Andrew het gezelschap bij een bezoek aan Imperial College Londen op woensdagmorgen, en komen William en Kate naar Lancaster House voor een bijeenkomst over samenwerking op cultureel gebied.

Willem-Alexander

President Xi keert in de loop van vrijdag terug naar China, waar hij volgende week maandag enkele uren heeft uitgetrokken voor het staatsbezoek van koning Willem-Alexander.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk