Elizabeth wil Labourleider op de knieën zien

Vorsten

12/10/2015 11:30 am

LONDEN – De nieuwe leider van de Britse partij Labour moet op de knieën voor koningin Elizabeth, haar hand kussen en de eed van trouw zweren. Althans, dat moet Jeremy Corbyn doen als hij gekend wil worden in besprekingen over staatsgeheimen, bijvoorbeeld over de inzet van Britse troepen boven Syrië.

Corbyn was vorige week afwezig bij een vergadering waar hij zou worden ingezworen als lid van de Privy Council, een adviesgroep van de koningin waarin ook staatsgeheimen worden besproken, vergelijkbaar met de Nederlandse Kamercommissie Stiekem. Hij had zich laten excuseren, vermoedelijk omdat hij als overtuigd republikein onder de eed van trouw uit probeert te komen. Hoewel de regering in eerste instantie aangaf dat Corbyn desondanks lid van de raad was geworden, blijkt dat nu toch niet het geval.

Corbyn werd zowel op officiële websites als in het Lagerhuis al aangesproken met de titel Right Honourable, die hoort bij het lidmaatschap van de Privy Council. Op verzoek van die raad is die titel echter verwijderd, meldt The Telegraph maandag. Downing Street bevestigt dat hij nog geen lid is en eerst officieel moet worden ingezworen. Dat kan pas tijdens de volgende bijeenkomst van de raad, vermoedelijk volgende maand.

Onbeschoft

Het kabinet is overigens niet blij met de ontwikkelingen, want premier David Cameron had juist gehoopt met hulp van die staatsgeheime informatie Corbyn te overtuigen van de noodzaak van militair ingrijpen in Syrië. Corbyn kan wel leden uit het Labour-schaduwkabinet sturen die wel zijn ingezworen in de raad, maar krijgt zelf vooralsnog geen toegang tot de informatie.

Het Conservatieve parlementslid Nicholas Soames, zelf lid van de Privy Council, heeft geen goed woord over voor het gedrag van Corbyn, die hij “ongelooflijk egoïstisch en onbeschoft” noemt. “Als hij oppositieleider is en serieus genomen wil worden, moet hij zijn werk serieus nemen. Het lidmaatschap van de Privy Council zo benaderen is weerzinwekkend.”

Corbyn heeft nog heel even om te beslissen of hij een knieval wil maken of dat hij, net als vorige week, een weekje vakantie naar Schotland wil boeken.


Meer Verenigd Koninkrijk