Gouverneurs-generaal lunchen met Elizabeth

Vorsten

10/06/2016 1:09 pm

Koningin Elizabeth en prins Philip geven vrijdag een bijzondere lunch in Buckingham Palace ter gelegenheid van de viering van de officiële viering van de negentigste verjaardag van de Queen. Te gast zijn de vijftien gouverneurs-generaal van de ‘realms’ waarvan Elizabeth staatshoofd is. Zij vertegenwoordigen de koningin wanneer ze buiten het betreffende land verblijft.

De gouverneurs-generaal komen uit alle hoeken van de wereld en uit landen die enorm verschillen in oppervlakte en aantal inwoners. De grote ‘drie’ zijn Australië, Canada en Nieuw-Zeeland, en tot de kleintjes behoren Tuvalu, Antigua en St Lucia. Een aantal van de eilandstaten, waaronder Jamaica en Barbados, bereidt een grondwetswijziging voor of praat erover om de koningin te vervangen door een gekozen president. Maar dat stond aanwezigheid van hun gouverneurs-generaal in Londen vrijdag niet in de weg.

De lunch vond plaats na afloop van een nationale dankdienst ter ere van de negentigste verjaardag van koningin Elizabeth in de St Paul’s-kathedraal. Daar waren maar liefst 53 leden van de koninklijke familie verzameld, naast de gouverneurs-generaal en vertegenwoordigers van de Britse regering. En terwijl Elizabeth en Philip – zelf vrijdag 95 geworden – naar het paleis gingen om te eten, werd de rest van de familie verwacht in Guildhall voor een ontmoeting met andere genodigden bij de dienst.

Elizabeth is op 21 april negentig geworden, maar net zoals dat in Nederland tot 2013 gebruikelijk was, zijn de eigenlijke verjaardag en de officiële viering ervan losgekoppeld.


Meer Verenigd Koninkrijk