Jamaica wil haast maken met afschaffing monarchie

Vorsten

17-01-2023 23:11:04

Als het aan Jamaica ligt, wordt het land spoedig een republiek. Premier Andrew Holness heeft zijn minister van Juridische en Constitutionele Zaken gevraagd “haast” te maken, melden lokale media. Jamaica is nu nog onderdeel van het Gemenebest en heeft de Britse koning Charles als staatshoofd.

“Het wordt tijd dat Jamaica een republiek wordt. Voor ons is het proces niet eenvoudig, en dat weten we al sinds we aan deze reis begonnen”, zei Holness dinsdag.

Jamaica heeft al langere tijd de wens om zich los te maken van de Britse monarchie. Holness maakte dat vorig jaar ook kenbaar toen de Britse prins William en zijn vrouw Catherine op bezoek kwamen. Tegen hun komst werd destijds door inwoners van de eilandstaat flink geprotesteerd vanwege het kolonialisme en de rol van het Verenigd Koninkrijk in de slavernij.

Barbados

Prins William liet toen weten dat hij “respect” heeft voor de landen die besluiten een republiek te worden. “We steunen met trots en respect jullie beslissingen over de toekomst. Relaties evolueren. Vriendschap houdt stand”, zo zei de prins.

Door de jaren heen zijn al diverse voormalige koloniën van Groot-Brittannië een republiek geworden. Barbados was in 2021 de laatste, maar bleef wel onderdeel van het Gemenebest.

Meer Verenigd Koninkrijk