Koning Charles in kersttoespraak: kerst is pijnlijke tijd

Vorsten

25-12-2022 17:11:04

“Kerst is een bijzonder pijnlijke tijd voor iedereen die geliefden verloren is”, zei Charles in zijn eerste kersttoespraak als vorst. Daarin blikte hij onder meer terug op het overlijden van zijn moeder, koningin Elizabeth.Ook bedankte hij het Britse volk voor de steun die zijn familie daarna kreeg. De boodschap was op eerste kerstdag om 16.00 uur Nederlandse tijd te zien bij de BBC.

“Ik sta hier in de prachtige St George’s Chapel bij Windsor Castle, zo dicht bij de plek waar mijn moeder, de koningin, rust naast mijn geliefde vader”, begon de koning. “Het herinnert me aan de ontzettend mooie brieven, kaarten en berichten die zoveel van jullie naar mijn vrouw en mij hebben gestuurd.” Charles kan niet iedereen “genoeg bedanken” voor “de liefde en sympathie” die ze zijn familie hebben getoond.

In “het geliefde verhaal O little town of Bethlehem” zingen we volgens hem hoe “eeuwig licht” in “de donkere straten” schijnt. “Mijn moeders geloof in de kracht van dat licht was een belangrijk onderdeel van haar geloof in God. Maar ook haar vertrouwen in de mensen.” Terwijl hij deze woorden sprak, werden in de uitzending beelden van zijn moeder getoond die mensen ontmoet en iemand de hand schudt.

Angst en ontbering

De koning benadrukte vervolgens hoe belangrijk het is om aan anderen te denken. “Dit is de essentie van onze gemeenschap en de basis van onze maatschappij.” Vervolgens werden beelden getoond van onder anderen leraren, agenten, brandweerlieden en artsen. Dit is voor sommigen een “tijd van angst en ontbering”, bijvoorbeeld voor mensen die in oorlog leven, met een hongersnood of natuurramp te maken hebben of mensen “die manieren zoeken om hun rekeningen nog te kunnen betalen en hun gezin gevoed en warm te houden”. Maar veel mensen staan voor hun medemens klaar, stelde Charles. “Ik wil in het bijzonder stilstaan bij deze gulle mensen.”

Niet alleen bedankte hij hulporganisaties, maar ook onder meer “kerken, synagogen, moskeeën, tempels en gurdwara’s” die zich volgens hem “opnieuw hebben verenigd om de hongerigen te voeden en het hele jaar door liefde en steun te bieden”. Charles sprak van “oprechte solidariteit”.

Hoop

De koning gelooft dat we “hoop kunnen vinden voor de toekomst” door elkaar te helpen. “Met mijn hele hart wens ik jullie allemaal een kerst van vrede, geluk en eeuwig licht.”

Charles nam dit jaar het stokje over van koningin Elizabeth, die in september op 96-jarige leeftijd overleed. Het is de eerste keer in zeventig jaar dat een man de traditionele kersttoespraak houdt.

Meer Verenigd Koninkrijk