Kritiek op filmend lid koninklijke garde bij Windsor Castle

Vorsten

03-01-2023 18:11:04

Een lid van de Britse koninklijke garde ligt onder vuur omdat hij op TikTok een filmpje deelde waarin hij lacherig over zijn werk spreekt en obscene bewegingen met zijn geweer tussen zijn benen maakt. Het voormalige hoofd van de koninklijke marine noemde de jongeman en zijn acties onder meer stompzinnig, aldus de Daily Mail.

In het korte filmpje is te zien hoe het lid van de koninklijke garde zichzelf filmt terwijl hij op wacht staat op het terrein van Windsor Castle, waar koning Charles met zijn vrouw Camilla woont. “Ik moet eigenlijk de koninklijke familie bewaken, maar op dit moment staar ik naar een stel eenden”, zegt de jongeman. “Boeit het me iets? Nee.”

Het filmpje, dat op nieuwjaarsdag werd gedeeld en inmiddels bijna 400.000 keer is bekeken, heeft veel kritiek gekregen. Onder meer de voormalig chef van de koninklijke marine was niet te spreken over de actie van de wachter. “Hij is een stomme idioot. Er zijn altijd mensen die ongelofelijk stom zijn en hij verveelde zich overduidelijk”, zegt Alan West tegen de Daily Mail. “Maar dit is zo stom. Hij zou eigenlijk de koning moeten bewaken en niet een filmpje op zijn telefoon moeten maken. Het is volkomen stompzinnig om zoiets te doen. Hij is een domme soldaat.”

Het is niet bekend of de jongeman nog in dienst is en welke acties er tegen hem worden ondernomen. Wel zou er volgens veteraan Phil Campion in het vervolg betere training moeten worden gegeven wat betreft het maken en delen van dit soort video’s op sociale media. “De jongere TikTok-generatie zou hier eigenlijk in hun basistraining les over moeten krijgen. Mensen moeten begrijpen dat dingen veranderen zodra je in het leger zit. Daar moet betere voorlichting in komen.”

Meer Verenigd Koninkrijk