Labour-leider dubt over knielen voor Queen

Vorsten

18/09/2015 2:33 pm

LONDEN – Jeremy Corbyn moet er nog een paar nachtjes over slapen. De nieuwe leider van de Britse oppositiepartij Labour staat voor een belangrijke beslissing. Knielt hij wel of knielt hij niet voor koningin Elizabeth? Hij hoeft nog niet meteen te besluiten, maar Corbyn weet inmiddels wel dat het hele land deels gespannen deels geamuseerd afwacht.

Als leider van de grootste oppositiepartij is de republikeinse Corbyn automatisch lid geworden van de Privy Council, een adviesraad van het staatshoofd die zijn wortels heeft in de zestiende eeuw. Leden zijn onder meer ministers, belangrijke politici en een aantal bisschoppen.

Nieuwe leden leggen de eed af voor de koningin en beloven de persoon, eer, kroon en koninklijke waardigheid van ‘Hare Majesteit’ te verdedigen. Daarbij knielen ze op een voetenbank en kussen symbolisch de hand van de vorstin.

Nadenken

Corbyn was zich daar niet van bewust toen hem eerder deze week werd gevraagd of hij zou knielen. De schijnwerpers waren al op hem gericht toen hij dinsdag tijdens een herdenkingsdienst het Britse volkslied waarin om Gods zegen voor de koningin wordt gevraagd, niet wilde meezingen. “Ik moet er nog even over nadenken”, was zijn antwoord op de vraag.

Wanneer de Privy Council bijeenkomt, wordt vooraf niet bekend gemaakt.


Meer Verenigd Koninkrijk