Na 482 jaar mag kritiek op Hendrik VIII

Vorsten

14/07/2015 7:14 pm

DUBLIN – De Ieren mogen deze week voor het eerst sinds 1533 ongestraft kritiek uitoefenen op het tweede huwelijk van de Engelse koning Hendrik VIII. Ierland heeft de wetboeken doorgekamd en bijna 6000 wetten geschrapt, waaronder de 482 jaar oude verordening aangaande het huwelijk van Hendrik en Anne Boleyn.

Hendrik (1491-1547) zou uiteindelijk zes keer trouwen. Drie van zijn huwelijken werden geannuleerd – ze hadden dus eigenlijk nooit plaatsgevonden, te beginnen met zijn eerste huwelijk met Catharina van Aragon dat meer dan 23 jaar stand hield. Catharina kon haar man echter geen zoon en opvolger bezorgen en Hendrik dacht dat Anne Boleyn daar wel voor kon zorgen.

De paus wilde het huwelijk van Hendrik en Catherina niet annuleren of nietig verklaren, waarna de koning in eigen land een commissie vormde die dat wel deed. Het maakte de weg vrij voor zijn huwelijk in mei 1533 met Anne Boleyn en betekende de afscheiding van de kerk van Engeland van Rome. Niet vreemd dat er kritiek was op het handelen van Hendrik, reden om dat wettelijk te verbieden.

Boleyn schonk de koning een dochter, de latere koningin Elizabeth I. De koning raakte echter snel op haar uitgekeken. In 1536 werd ook dit huwelijk geannuleerd. Anne Boleyn werd in de Tower van Londen een kopje kleiner gemaakt op beschuldiging van onder meer verraad, incest en overspel.


Meer Verenigd Koninkrijk