Netflix geeft geen reactie op ontbreken disclaimer bij The Crown

Vorsten

11-11-2022 12:42:03

Streamingdienst Netflix gaat geen toelichting geven op het ontbreken van een disclaimer bij de nieuwe afleveringen van hitserie The Crown. Dat heeft een woordvoerder vrijdag desgevraagd laten weten.

De dienst voegde half oktober wel een disclaimer toe aan de trailer van de populaire serie. “Geïnspireerd op echte gebeurtenissen, vertelt deze fictionele dramatisering het verhaal van koningin Elizabeth II en de politieke en persoonlijke gebeurtenissen die haar regering vormden”, stond voor de trailer te lezen. Een soortgelijke tekst staat nu alleen in het menu van Netflix.

De streamingdienst ging overstag na een stortvloed van kritiek op de recente afleveringen. Netflix had al meerdere malen gezegd dat The Crown een “fictionele dramatisering” is en wilde lange tijd niet aan een disclaimer. Kritiek van onder anderen actrice Judi Dench leidde toch tot het toevoegen van de extra waarschuwing. Dench noemde verhaallijnen in het nieuwe seizoen “gruwelijk onjuist” en wilde dat de streamingdienst “uit respect” voor wijlen koningin Elizabeth laat zien dat de serie fictie is.

Eerder had ook voormalig regeringsleider John Major kritiek op het programma. Hij noemde het nieuwe seizoen van The Crown “een hoop onzin”. Major had onder meer kritiek op een scène waarin Charles, toen nog als prins, een gesprek heeft met Major waarin het aftreden van de koningin ter sprake komt.

Maar woensdag bleek dus dat er voor de afleveringen zelf geen disclaimer staat. Grote Britse media verbaasden zich daarover. In de tien nieuwe afleveringen komen de jaren 90 aan bod, als prins Charles en prinses Diana uit elkaar gaan. Die rollen worden gespeeld door Dominic West en Elizabeth Debicki. Imelda Staunton is voor het eerst te zien als koningin Elizabeth en Jonathan Pryce vertolkt de rol van prins Philip.

Meer Verenigd Koninkrijk