Opening spoorlijn dubbel feest voor Elizabeth

Vorsten

04/08/2015 2:46 pm

EDINBURGH – Koningin Elizabeth opent volgende maand een nieuwe spoorlijn in Schotland. De spoorlijn verbindt hoofdstad Edinburgh met het zuidoosten van Schotland.

De openingsceremonie valt samen met een andere mijlpaal, koningin Elizabeth is dan de langst regerende monarch van Groot-Brittannië. Ze streeft daarmee haar betovergrootmoeder Victoria voorbij, zij zat 63 jaar, zeven maanden en twee dagen op de troon.

De Britse koningin en haar echtgenoot prins Philip worden tijdens de openingsceremonie op 9 september vergezeld door de Schotse premier Nicola Sturgeon, meldt de BBC. Na de opening maken ze een rit over het traject tussen Edinburgh en de regio Scottish Borders in het zuidoosten van Schotland. Passagiers kunnen een paar dagen eerder al van de nieuwe spoorverbinding gebruikmaken.

Terugkeer

De Schotse staatssecretaris Keith Brown van Infrastructuur noemt het een grote eer dat de Queen de spoorlijn opent. ‘’De mensen wachtten al bijna een halve eeuw op de terugkeer van hun spoorverbinding. Het is passend dat deze twee historische evenementen samenvallen”, zegt Brown. ‘’Het is een dubbele viering.”

Koningin Elizabeth en prins Philip stappen in de ochtend van 9 september op de trein die voor de gelegenheid wordt voortgetrokken door een stoomlocomotief. Ze beginnen op Waverley Station in Edinburgh en maken op weg naar Tweedbank nog een tussenstop in Newtongrange.

De directeur van ScotRail Aliance noemt het geweldig dat de koningin komt op deze speciale dag voor de koninklijke familie. ‘’De Borders-spoorlijn biedt veel kansen, onder meer voor het toerisme, vrijetijdsbesteding, werk en onderwijs in de regio’s in het zuidoosten van Schotland’’, zegt directeur Phil Verster. “Het is geweldig dat we de opening kunnen markeren met koninklijk bezoek. Het wordt een historische dag en we zijn vereerd dat we deze met de majesteit mogen delen”, aldus Verster.


Meer Verenigd Koninkrijk