Prins Andrew feest mee in Singapore

Vorsten

09/08/2015 12:46 pm

SINGAPORE – De Britse prins Andrew is dit weekend in Singapore. Daar vertegenwoordigt de Hertog van York zondag zijn moeder koningin Elizabeth tijdens de viering van de onafhankelijkheid van Singapore. Andrew werd begroet door de president van Singapore, Tony Tan Keng Yam.

De republiek, lid van het Britse Gemenebest, is dit jaar vijftig jaar onafhankelijk. De zelfstandigheid van het land wordt dit weekend gevierd met concerten, sportevenementen en vuurwerk. Hoogtepunt vormt de National Day Parade, die elk jaar op 9 augustus plaatsvindt en dit jaar extra feestelijk is. Naast een militaire parade zijn er optredens van allerlei artiesten en dansers.

Aan de militaire parade nemen duizenden militairen deel, tientallen gevechtsvliegtuigen en 177 tanks. De feestdag begon om 9.00 uur plaatselijke tijd. Toen gingen in het hele land de sirenes af. Vervolgens zonden de tv- en radiozenders een oude toespraak van de Vader des Vaderlands uit, de dit jaar overleden oud-premier Lee Kuan Yew. Zijn zoon is nu premier.

Ruzie

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima brachten in januari 2013 een tweedaags staatsbezoek aan Singapore, dat ongeveer 5,5 miljoen inwoners telt. Die wonen op een grondgebied dat half zo groot is als de provincie Utrecht.

Singapore was sinds 1824 een Britse kolonie. In 1963 ging het op in het nieuwe land Maleisië, maar de unie hield niet lang stand. Singapore en Maleisië ruzieden constant. Op 9 augustus 1965 werd Singapore uit het land gezet en moest het zelfstandig verder.

Onder leiding van Lee Kuan Yew werd Singapore een van de meest welvarende landen ter wereld. Wolkenkrabbers en torenflats werden in razend tempo uit de grond gestampt. Daar staat tegenover dat het land ook bijzonder strenge regels heeft. Zo is het verboden om sigarettenpeuken en kauwgom op straat te gooien. Ook staan er forse boetes op het niet doorspoelen van openbare toiletten.


Meer Verenigd Koninkrijk