Prins Charles steunt National Gallery

Vorsten

16/02/2016 11:11 am

Prins Charles is beschermheer geworden van de National Gallery in Londen. Hij is de eerste koninklijke ‘patron’ van het kunstmuseum aan Trafalgar Square in de Britse hoofdstad. “Het is een grote eer voor ons”, aldus Hannah Rothschild, voorzitter van de beheersraad van de National Gallery.

Dat Charles de taak op zich heeft genomen, is volgens Britse media pikant. Precies een kwart eeuw geleden zorgde hij voor opschudding door de plannen voor aanbouw aan het museum scherp te bekritiseren. Het moderne ontwerp van architect Peter Ahrends werd door de prins gekwalificeerd als een “monsterlijke steenpuist op het gezicht van een geliefde en elegante vriend”.

De Britse architecten waren in hun wiek geschoten maar het ontwerp verdween in de la, en de National Gallery koos voor een ander plan dat beter harmonieerde met het originele gebouw en de omgeving. “Minder opwindend, maar beter passend”, aldus Amanda Baillieu van het blad Building Design.

Charles geldt als kunstminnaar en kunstkenner. Dat is voor het museum, dat jaarlijks zo’n zes miljoen bezoekers trekt, ook een reden blij te zijn met hem als eerste koninklijke beschermheer uit de geschiedenis.


Meer Verenigd Koninkrijk