Prins Charles voorstander van maaien met zeis

Vorsten

08/08/2015 1:34 pm

BOEKAREST – Prins Charles vindt dat er meer gedaan moet worden om kleine boeren het hoofd boven water te laten houden. Tijdens een reis naar Roemenië zei de Britse troonopvolger dat kleine boeren in de toekomst cruciaal zijn in de voedselketen, omdat de landbouwindustrie ”niet geïnteresseerd is in biodiversiteit”.

In een interview dat BBC Radio 4 zondag uitzendt, pleit de prins voor een revival van traditionele landbouwmethoden. De prins was in Transsylvanië, een historische regio die een groot deel van het huidige noorden en westen van Roemenië beslaat. De prins was daar om de lokale gemeenschap op het platteland te helpen. Hij komt er sinds 1998 regelmatig en bezit er twee vakantiehuizen die hij verhuurt aan toeristen.

De afgelegen agrarische gemeenschappen maken nog gebruik van paardenkarren en maaien het gras handmatig met een zeis. Charles noemt dat de ultieme vorm van duurzaamheid en jureerde daarom ook een onderlinge competitie. Het maaien met de zeis is een van de traditionele technieken om bijvoorbeeld wilde bloemensoorten te behouden. Als mensen het graag doen, kan het op grotere schaal worden ingezet, redeneert Charles. ”Ik denk dat kleine boeren absoluut noodzakelijk zijn voor het behoud van voedselzekerheid”, zegt Charles. “We kunnen het wel aan de grote corporaties en landbouwbedrijven overlaten, sommige doen hun best, maar velen hebben geen aandacht voor biodiversiteit of cultuur of plattelandsgemeenschappen.”

Leegloop

“In Groot-Brittannië waren we al getuige van de leegloop van het platteland, het verdwijnen van veel familieboerderijen en de effecten daarvan voor het landschap, de dieren in het wild en alles.” Hij waarschuwt er ook voor dat de opwarming van de aarde grote gevolgen kan hebben voor de voedselproductie en de mensheid kwetsbaarder maakt.

Sinds hij grootvader is van prins George en prinses Charlotte wil de prins van Wales nog meer doen aan milieubescherming. “Dat is precies waarom ik dit doe. Ik geef om de toekomst van jouw en mijn kleinkinderen en die van veel andere mensen.”

De prins heeft in Transsylvanië een stichting opgericht die volgende generaties ambachtelijke vaardigheden aanleert en mensen aanmoedigt om producten uit eigen tuin en keuken te vermarkten.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk