Prins Harry herkent zich in kinderen Lesotho

Vorsten

26/11/2015 4:17 pm

MASERU – Prins Harry is aangekomen in Lesotho. De zoon van prins Charles is in het Afrikaanse land voor zijn stichting Sentebale, dat zich richt op kinderen met aids en hiv in het Afrikaanse koninkrijk.

Harry is donderdag gelijk aan de slag gegaan in Lesotho. De prins begon zijn bezoek met een afspraak met koning Letsie III op het koninklijk paleis in de hoofdstad Maseru. Voorafaand aan Harry zijn bezoek aan het nieuwe kindercentrum genaamd Mamohato van zijn stichting sprak de prins nog met de minister-president van het land. Daarna vertrok hij samen met prins Seeiso van Lesotho, met wie Harry Sentebale oprichtte, naar het kindercentrum.

De 31-jarige prins hield een persoonlijke toespraak bij het kindercentrum, schrijft Hello! Magazine. “Hoewel onze levens niet meer van elkaar kunnen verschillen, voelde ik een overweldigend gevoel van herkenning in de kinderen die Sentebale helpt en die ik heb ontmoet”, zei Harry.

Verlies

“Ze zijn veel jonger dan dat ik ben en hun situatie is natuurlijk heel anders dan die van mij. Toch delen we een gevoel van verlies, het verlies van een naaste en in mijn geval een ouder die er heel plotseling ineens niet meer was”, vervolgde de prins over zijn moeder Diana. “Ik wist, net als deze kinderen, dat er een gat zou komen dat nooit opgevuld zou kunnen worden. Voor veel kinderen in Lesotho ging deze situatie gepaard met het harde leven hier en met armoede”, aldus de prins. “Toen ik hier in 2004 voor het eerst kwam, was het niet de vraag wanneer maar hoe snel we iets konden doen voor deze kinderen die niet kunnen genieten van een zorgeloze jeugd.”

Prins Harry en prins Seeiso begonnen zo’n tien jaar geleden met de stichting Sentebale. In de afgelopen jaren ging de prins al vaker naar Lesotho om er te kijken hoe zijn stichting ervoor stond. Tijdens die bezoekjes bouwde hij een bijzondere band op met een van de kinderen die Sentebale heeft geholpen: de nu veertienjarige Mutsu Potsane. Hij ontmoette de prins voor het eerst toen hij pas vier jaar oud was, maar in de afgelopen jaren bleven ze contact houden. Harry heeft Mutsu donderdagmiddag ook weer ontmoet nu hij in Lesotho is.

Harry blijft nu nog even in Lesotho. Daarna reist hij door naar Zuid-Afrika waar hij ook verschillende afspraken in zijn agenda heeft staan.


Meer Andere Huizen