Prins William reikt tweede Earthshot Prize uit

Vorsten

02-12-2022 03:42:04

De Britse prins William reikt vrijdag voor de tweede keer de prestigieuze Earthshot Prize uit. Dat gebeurt dit keer in de Amerikaanse stad Boston. Voor de door de prins van Wales in het leven geroepen milieuprijs zijn twee Nederlandse initiatieven genomineerd.

De initiatiefnemers van The Great Bubble Barrier, een gordijn van luchtbellen dat plastic uit rivieren en zeeën weert, maken kans, net als de gemeente Amsterdam. De stad streeft ernaar om voor 2050 een volledig circulaire economie te hebben.

De vijf winnaars van de Earthshot Prize ontvangen elk 1 miljoen pond (zo’n 1,1 miljoen euro) om de initiatieven uit te voeren of verder te onderzoeken. In de jury zitten onder anderen zangeres Shakira, actrice Cate Blanchett en David Attenborough.

Prins William houdt zich vaker bezig met het milieu en klimaat. Hij bedacht de prijs met als doel het herstel van de planeet te stimuleren. Iedereen mag ideeën aandragen, van wetenschappers tot activisten en overheden tot bedrijven. De oprichters van het project, onder wie rijke filantropen, verschaffen het prijzengeld.

Meer Verenigd Koninkrijk