Prinses Diana in media niet vergeten

Vorsten

31/08/2015 5:37 am

LONDEN – Britse media besteden maandag elk op eigen wijze aandacht aan het overlijden van Diana, prinses van Wales, precies achttien jaar geleden. Voor de tabloids met name is Diana nog steeds een aantrekkelijk onderwerp. Verhalen over de in Parijs achtervolgde en verongelukte prinses vinden bij veel lezers nog aftrek, zeker rond de datum van haar vroegtijdige dood.

Probleem is alleen dat in de afgelopen achttien jaar wel zo’n beetje alles is gezegd en geschreven over de 36 jaar oud geworden ex-echtgenote van prins Charles en moeder van de prinsen William en Harry. De Daily Mail schrijft daarom maar over een van de soldaten, die bij de uitvaartdienst in Westminster Abbey de kist met het stoffelijk overschot droegen, die nu naar eigen zeggen door het leger bij het oud vuil is gezet. “Hij droeg het verdriet van een natie op zijn schouders”, dramatiseert de krant, die ook op zoek is naar andere dragers.

Concurrent Express pakte zondag al uit met het door mos begroeide monument voor Diana bij haar ouderlijk huis Althorp en de schande dat de natuur op het eiland op het landgoed waar ze is begraven, haar gang mag gaan. De Daily Mirror is daar niet boos over. Integendeel. Die laat een woordvoerder van Earl Spencer, de broer van Diana, aan het woord: de natuurlijke begroeiing geeft de laatste rustplaats van de prinses juist privacy en beschutting.

Amerika

In Amerika is Diana ook niet vergeten. People Magazine brengt de gebeurtenissen van de zomer van 1997, een jaar na de echtscheiding, nog eens in herinnering. Diana’s Pakistaanse vriend Hasnat Khan had het uitgemaakt. De prinses zocht troost bij Dodi al-Fayed, de playboy-zoon van de eigenaar van het chique warenhuis Harrods.

Ze brachten samen wat tijd door op de Middellandse Zee en aan het einde van hun vakantie gingen ze naar Parijs, waar Diana en Dodi tijdens een achtervolging door paparazzi in de tunnel bij Pont d’Alma om het leven kwamen. Beiden droegen geen veiligheidsgordel en hun chauffeur Henri Paul was dronken. “Haar fatale vergissing”, aldus het blad, was om met Dodi op pad te gaan.

USA Today verhaalt over de reactie van met name de Amerikaanse media op het schokkende nieuws uit Parijs. In die tijd speelden sociale media nog nauwelijks een rol en Twitter was er niet. De paparazzi kregen de schuld, maar verdienen achttien jaar later nog steeds op dezelfde wijze hun geld.


Meer Verenigd Koninkrijk