Roemeense Hongaren delen liefde Charles niet

Vorsten

25/08/2015 1:55 pm

VALEA ZALANULUI – De goede bedoelingen van prins Charles worden niet door iedereen begrepen of gewaardeerd. Dat blijkt uit kritiek van de burgemeester van het etnisch Hongaarse dorpje Zalánpatak in Roemenië, in het Roemeens Valea Zalanului geheten. Burgervader József Kasléder verwijt de prins van zijn dorp een openluchtmuseum te maken, zo meldt de plaatselijke krant Krónika.

Charles is namelijk al jaren verliefd op het authentieke Transsylvanië, met pittoreske dorpjes waar de tijd heeft stil gestaan en waar boeren nog met paard en wagen het land opgaan en met een zeis oogsten. De natuur is hier nog onbedorven en Charles wil dat graag zo houden. Hij heeft in het Hongaars-Roemeense dorpje en in Szászfehéregyháza een aantal huizen die worden verhuurd aan vakantiegangers.

De liefde van Charles voor het oude houdt volgens de burgemeester de natuurlijke ontwikkeling van zijn gemeente tegen. “Van de dorpelingen wordt verwacht dat ze geen moderne huizen bouwen, dat ze hun ramen niet isoleren en dat ze hun wegen niet verharden. De ontwikkeling van het dorp kan niet worden tegengehouden omdat de prins en zijn buitenlandse gasten twee keer per jaar een paar dagen van onze ellende wil komen genieten”, aldus de boze Kasléder.

Er komen weliswaar toeristen naar het dorp, maar die zorgen nauwelijks voor werk en inkomen voor de inwoners die zich in de steek gelaten voelen.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk