Schotten hopen op dansende Charles en Camilla

Vorsten

14/08/2014 11:20 am

BALLATER – De 1500 inwoners van het Schotse dorpje Ballater hopen dat prins Charles en zijn echtgenote Camilla donderdag een paar danspassen zullen wagen wanneer ze op bezoek komen voor de plaatselijke Highland Games. De ‘hertog en hertogin van Rothesay’, zoals het paar in Schotland heet, viert in Ballater de 150e verjaardag van dit traditioneel Schotse evenement bij.

Op het koninklijk programma staat het bijwonen van de danscompetitie, waar Schotse volksdansen worden uitgevoerd. Charles en Camilla nemen in Ballater, dat voor het eerst in 1864 Highland Games organiseerde, ook een kijkje bij oer-Schotse sporten als boomstamwerpen, steengooien en touwtrekken.

De koninklijke familie besteedt tijdens de zomervakantie in Schotland altijd veel aandacht aan traditionele evenementen. Koningin Elizabeth en prins Philip worden volgende maand verwacht bij de Highland Games in Braemar, waarvan de vorstin beschermvrouw is.

Volgens de overlevering vinden de spelen hun oorsprong in de 11e eeuw, toen clanleiders atletiekwedstrijden hielden om de sterkste en de snelste mannen in hun respectieve clans te bepalen. De snelsten werden vervolgens aangewezen als koeriers en de sterksten ingelijfd als soldaten. Braemer was ook in die tijd al een plek waar de wedstrijden werden gehouden.


Meer Verenigd Koninkrijk